Voetprobleem likdoorn (thema 1.)
Veel mensen, jong en oud, mannen en vrouwen, hebben weleens last van likdoorns. Een andere naam voor likdoorn is eksteroog of Clavus. Likdoorns ontstaan uit verdikte lagen van de huid, die het lichaam heeft gevormd ten gevolge van een langdurige druk. Het is een effectieve maatregel van het lichaam, aangezien hierdoor het onderliggende weefsel wordt beschermd. Een likdoorn is een eeltverdikking aan de voet met een klein, diep centrum, die vaak pijnlijk en hinderlijk is en het lopen kan bemoeilijken.
Zachte en harde likdoorns
Likdoorns kunnen hard of zacht zijn, met een doorzichtig of glasachtig geel centrum. Harde likdoorns zijn vooral te vinden op de top en zijkant van de tenen, waar een constante druk wordt uitgeoefend. Een harde likdoorn is een verhoornde naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje. Een zachte likdoorn is een zachte eeltplek met in het midden een pijnlijke kern. Zachte likdoorns zijn meestal te vinden tussen de tenen. Alle likdoorns kunnen pijnlijk zijn, maar zachte likdoorns zijn over het algemeen het meest pijnlijk.
Oorzaken van een likdoorn
- Harde likdoorn
Harde likdoorns ontstaan door wrijving en druk op de huid, hetgeen meestal veroorzaakt wordt door het dragen van te kleine, knellende schoenen met te dunne zolen, waardoor de weerstand op bepaalde plekken van de voet te groot is. Meer vrouwen dan mannen hebben last van likdoorns, omdat vrouwen vaker te nauwe schoenen dragen. De druk kan tevens worden veroorzaakt door een verkeerde stand van voet of tenen, of door overgewicht. - Zachte likdoorn
Zachte likdoorns ontwikkelen zich bijna altijd tussen de tenen, ze zijn meestal klein en lijken op open (vochtige) wondjes. Deze likdoorns worden over het algemeen veroorzaakt doordat tenen tegen elkaar te wrijven hetgeen de huid aantast of door constante wrijving of kneding van de huid tussen 2 uitsteeksels van vergroeide botjes in de teenkootjes. Transpiratievocht dat niet goed kan verdampen door bijvoorbeeld slecht ademende schoenen bevordert dit proces.
Wrijving door druk op de huid
Likdoorns worden zoals gezegd veroorzaakt door wrijving en druk op de huid, meestal als gevolg van het dragen van slecht passend schoeisel. De eerste tekenen en symptomen zijn over het algemeen pijnlijke plekken op de tenen of elders op de voeten, die - als ze genegeerd worden - zich snel ontwikkelen tot likdoorns en eelt. Likdoorns hebben een kegelvormige diepe kern (een likdoorn heeft geen wortel), die - wanneer ze op de zenuwuiteinden drukken - pijn in de voet veroorzaken en ongemak bij het lopen. Likdoorns kunnen ook ontstoken raken, waardoor ze nog pijnlijker zijn voor de patiënt.
Slecht zittende schoenen
De meeste likdoorns worden veroorzaakt als gevolg van slecht zittende schoenen. Schoenen die te strak zijn, schoenen met hoge hakken, en zelfs schoenen die te los zitten kunnen likdoorns veroorzaken. Een likdoorn is eigenlijk het resultaat van een zelfverdedigingsproces van het lichaam. Wanneer er druk op de huid wordt uitgeoefend, is het creëren van een barrière tussen het gevoelige gebied en de oorzaak de natuurlijke en meest adequate reactie van het lichaam om verdere schade te beperken. In het geval van schoenen die tegen een bepaald gedeelte van de voet knellen, maakt het lichaam een extra laag huid aan als stootkussen om de druk te verlichten. Dit extra groeien van de huid wordt verhoorning genoemd. Deze verhoornde gebieden kunnen op hun beurt weer pijn en ongemak veroorzaken doordat onderliggende zenuwuiteinden worden geraakt. Er kan zich ook een vochtzakje vormen tussen de opperhuid en de lederhuid. Als de druk voortduurt, kan de huid zelf ontstoken raken. Het moge duidelijk zijn dat er boven een aantal punten zijn genoemd waardoor u likdoorns zou kunnen voorkomen.
Likdoorn behandelen/verwijderen
Het verdient de voorkeur dat de huisarts of de (medisch) pedicure een likdoorn vakkundig verwijdert. De (medisch) pedicures van Pedicural Voetzorg zijn gespecialiseerd in het verwijderen van likdoorns!