Dat is erg afhankelijk van wat voor sport u uitoefent.
- bij sporten waarbij u veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvanging heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.
- bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal en handbal), is enkel-ondersteuning heel belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt.
- daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc. Zorg er in ieder geval voor dat u deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan u het goede advies geven (lees blog: Sporters.
De meeste specialisten geven aan dat u bij ca. 1000 km u uw sportschoenen het beste kunt vervangen. Een algemene stelregel is 1x per jaar de sportschoenen te vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten.
Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:
- houdt uw voeten schoon en droog tijdens het lopen
- gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten
- ga nooit alleen verre afstanden lopen; wanneer er dan iets misgaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel!) is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen
- ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op de tenen, enkels en kuiten te staan.
Is uw vraag nog niet beantwoord? Contact opnemen